1- طبق ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شناسایی و رهگیری کالاهای وارداتی قانونی از کالاهای قاچاق یا فاقد مجوزهای لازم از قبیل کالای جعلی، تقلبی، غیربهداشتی و غیراستاندارد و همچنین ترخیص کالای تجاری منوط به ارائه گواهی های دریافت شناسه کالا، شناسه رهگیری، ثبت گواهی ها و شماره شناسه های فوق توسط گمرک شده است و توزیع و فروش کالاهای وارداتی در سطح بازار خرده فروشی منوط به نصب این دو شناسه می باشد والا کالاهای مذکور قاچاق محسوب میشوند. همچنین مطابق تبصره (1) ماده مذکور وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است با همکاری دستگاه های تخصصی مرتبط، برای شناسایی و رهگیری کالا از بدو ورود تا سطح عرضه سامانه ای با بهرهگیری از فناوری های نوین از جمله رمزینه دو یا چند بعدی، ایجاد و امکان بهرهگیری دستگاه های مرتبط را از سامانه مزبور فراهم نماید. تبصره (3) ماده مذکور نیز اینگونه مقرر داشته است که آییننامه اجرائی این ماده توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دستگاه های اجرائی عضو آن با لحاظ زمانبندی، اولویت کالایی و روش نصب شناسه کالا و شناسه رهگیری بر روی کالا و نحوه تخصیص نیازهای فنی هر دستگاه، ظرف سه ماه تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد. نظر به تکالیف قانونی مقرر برای وزارت صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاه های اجرایی در تبصره (3) ماده مذکور، بطور مشترک پیشنویس آیین نامه شناسه کالا و شناسه رهگیری برای طرح در هیئت وزیران ارایه شد.
2- پیشنهاد طی جلسات متعدد تخصصی ، کمیته فرعی و کمیسیون اصلی لوایح مورد بحث و بررسی قرار گرفت و النهایه در جلسه 17 /6 /1395 هیئت دولت با توجه به ضرورت شناسایی و رهگیری کالاهای وارداتی وتولیدی از مبادی مجاز ورودی و خلق کالا تا سطح عرضه، ایجاد بسترهای لازم جهت اجرایی نمودن نظام شناسه های کالا و رهگیری، مدیریت زنجیره تأمین و چگونگی تبادل اطلاعات شناسه ها با سایر سامانه های حوزه قاچاق کالا و به منظور تدوین آییننامه شناسه کالا و رهگیری جهت بهبود و تسهیل تجارت و شفاف سازی و مقابله مؤثر با پدیده قاچاق و همچنین رفع نواقص طرح شبنم به تصویب رسید.
3- آیین نامه مصوب طی 20 ماده در دو فصل جداگانه ابتدا احکام ناظر به شناسه کالا و سپس مقررات مربوط به شناسه رهگیری را به شرح زیر بیان نموده است:
- ارایه یکسری تعاریف به کار برده شده در متن آیین نامه
- تکالیف قانونی برای فراهم نمودن امکان ثبت شناسه ها و دریافت گواهی الکترونیکی در سامانه جامع تجارت
- تعیین مرجع تولید و تخصیص شناسه ها با رعایت یکپارچگی و چگونگی ثبت آنها در سامانه مورد اشاره
- اولویت ها و زمانبندی برای تهیه شناسه های مذکور
- نحوه دریافت شناسه برای کالاهای موجود در بازارها و انبارها
- تکالیف گمرک راجع به دریافت شناسه ها و ثبت گواهی و شماره شناسه از طریق سامانه جامع تجارت
- تکالیف شرکتهای حمل و نقل و انباردارها در خصوص ثبت شناسه رهگیری کالاهای مشمول
- چگونگی نصب شناسه رهگیری، استعلام و پاسخگویی به استعلامات مردم و کاشفان
- نظارت بر اجرای آیین نامه و ...