هیئت وزیران در جلسه 27 /11 /1395 به پیشنهاد سازمان برنامه و بوجه کشور و با هدف حمایت دولت از تأمین مسکن گروههای کمدرآمد در دو قالب مسکن اجتماعی و مسکن حمایتی با مسئولیت اجرایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تصمیم گرفت گروههای هدف با محوریت افراد سرپرست خانوارهای کمدرآمد فاقد واحد مسکونی بادوام یا وام مسکن که حداقل پنج سال در شهر مورد تقاضا سکونت داشته باشند، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداریها شناسایی و اولویتبندی شوند.
مطابق این تصویبنامه دو نوع تسهیلات تحت عنوان مسکن حمایتی و مسکن اجتماعی به شرح زیر در نظر گرفته شده است:
الف) در خصوص مسکن حمایتی (کمک به ساخت و خرید مسکن ملکی و کمک بلاعوض):
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است نسبت به تعیین بانک عامل جهت تأمین تسهیلات مربوط برای خرید بناهای تا عمر بیست سال اقدام نماید. همچنین برای برخی از افراد سرپرست خانوارهای کمدرآمد به ازای هر واحد مسکونی هفتاد میلیون (000ر000ر70) ریال کمک بلاعوض پرداخت می شود.
ب) در خصوص مسکن اجتماعی (کمک به ساخت مسکن استیجاری، پرداخت کمک اجاره و وام قرضالحسنه):
کمک به ساخت مسکن استیجاری از طریق اعطای تسهیلات بانکی به اشخاص حقیقی و حقوقی دارای زمین که تمایل به احداث واحدهای مسکونی استیجاری با نرخهای اجاره ترجیحی و در قالب توافق با بنیاد داشته باشند و همچنین تامین زمین در محدوده شهرها (دارای تأسیسات زیربنایی آب، برق و گاز) و یا شهرهای جدید برای ساخت واحد استیجاری از طریق واگذاری به سازندگانی که تمایل به ساخت مسکن ملکی- استیجاری با رعایت حداقل چهل درصد (40%) اجارهای دارند، توسط وزارت راه و شهرسازی.
قابل ذکر است سازندگان موظفند واحدهای استیجاری را حداقل به مدت (10) سال به متقاضیان معرفی شده واگذار نمایند و در سند واحدهای استیجاری عنوان غیرقابل فروش و استیجاری به مدت معین درج خواهد شد.
وزارت راه و شهرسازی نیز مجاز است نسبت به واگذاری زمینهای در اختیار، به سازندگانی که اقدام به ساخت مسکن ملکی- استیجاری میکنند، اقدام نماید. همچنین آن وزارت مجاز شده تا واحدهای مسکن مهر بدون متقاضی را از طریق مزایده به بخش خصوصی که متمایل به تملک این واحدها با رعایت نسبت این بند میباشند، واگذار نماید.
به علاوه مبلغ دو میلیون (000ر000ر2) ریال برای شهرهای زیر (500) هزار نفر و تا چهار میلیون (000ر000ر4) ریال (با افزایش سالیانه (10) درصد) برای شهرهای بالای (500) هزار نفر به عنوان کمکهزینه اجاره خانوارهای کمدرآمد تعیین شد که پس از تأیید قرارداد اجاره در اختیار مالکین قرار داده میشود. خانوارهای شامل این بند تا پنج سال در صورت تأیید ادامه وضعیت درآمدی توسط مراجع ذیربط، مجاز به استفاده از این کمکهزینه میباشند.
همچنین مقرر شد وام قرضالحسنه ودیعه مسکن برای حمایت از خانوارهایی که توان بازپرداخت اقساط را دارند به ازای هر واحد هفتاد و پنج میلیون (000ر000ر75) ریال با بازپرداخت (60) ماهه پرداخت شود که از محل منابعی که توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و در قالب وجوه اداره شده در لوایح بودجه سنواتی، از طریق بانک عامل تعیین شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تأمین میگردد.